Top Social

keskiviikko 8. maaliskuuta 2017

Naistenpäivänä

Naistenpäivä on aina aiheuttanut mulle ristiriitaisia tunteita. Muistan pienenä kotona iskä toi mulle ja äidille kukkia naistenpäivänä ja toivotti hyvää naistenpäivää. Iskä toi kyllä tuon tuosta aina äidille kukkia. Nyt kun oon kuitenkin vähän vanhempi, ja ajattelen tätä päivää niin tää saa mut sekä iloiseksi että surulliseksi. Myös ehkä hieman ärsyyntyneeksi.


Naistenpäivällä on pitkät juuret historiassa, jolloin naistenpäivän idea on ollut kunnioittaa äitejä, tyttöystäviä, vaimoja ja työkavereita. Tää päivä herättää myös keskustelua tasa-arvosta ja naisten oikeuksista, jotka ei kummatkaan valitettavasti vielä nykypäivänäkään toteudu täysin.

Meillä on Suomessa tosi hyvin asiat, mut se ei tarkoita sitä että tasa-arvo olisi saavutettu. Vieläkin, naiset lokeroidaan tiettyyn laatikkoon, esimerkiksi työelämässä. Naiset ei ole työmaailmassa samalla viivalla miesten kanssa, ja ongelmia tuottaa esimerkiksi perheen perustaminen, palkkaerot (jotka ovat oikeasti vieläkin nykypäivää), johtotehtäviin palkkaaminen ja arvostus. Mua ei esimerkiksi oteta viihde-elektroniikan myyjänä tosissaan, koska olen nuori nainen.

Sukupuolittuneet oletukset työelämässä tulisi unohtaa täysin. Vihaan naisvaltaisia ja miesvaltaisia aloja ylipäätänsä käsitteenä, koska sen ei pitäisi olla sukupuolesta kiinni, mikä ala sua kiinnostaa, ja mitä haluat ja osaat tehdä. Valitettavasti yleensä ajatellaan esimerkiksi naisen hakeutuessa miesvaltaiselle alalle, että nainen olisi tässä työssä kuitenkin huonompi kuin mies.

Kuten Minna Canth myös sen sanoi: ”Lahjakkaimmallakin naisella on tuhatta vertaa enemmän ulkoapäin tulevia esteitä ja vaikeuksia kuin miehisellä työtoverilla.” 

Paljoa ei ole asiat 1800-luvulta muuttuneet.
Ympäri maailmaa naisille yritetään kertoa, että mitä tehdä. Kuukausi takaperin Trump allekirjoitti "jätkien kesken" aborttia säätelevän määräyksen, joka sitoo yhdysvaltalaisrahoitteisten järjetöjen kädet maailmalla aborttineuvonnasta, ja niiden tekemisessä.

Mun mielestä kukaan mies ei voi, eikä ole oikeutettu kertomaan kellekään naiselle mitä hänen tulisi tehdä kehollaan. Niin kauan, kuin mies ei ole synnyttämässä omasta kehostaan lasta tähän maailmaan, ei miehellä ole oikeutta kertoa että saako aborttia tehdä tai olla tekemättä.

En halua edes mennä kehitysmaiden naisten oikeuksiin. Me kaikki tiedetään että siellä on niin paljon vääryyttä naisia ja tyttöjä kohtaan. (Silpominen, naimakaupat, ihmiskauppa, tyttöjen eriarvoisuus, koulutus...) Lisää aiheesta Plan - Because I'm a Girl & YK:n tasa-arvo järjestö UN WomenMeille nuorille tämä nykyinen tasa-arvo on itsestäänselvyys, mutta sen eteen on tehty vuosia töitä. Naisten tasa-arvon katsotaan historiallisesti alkaneen vuonna 1864 jolloin naimattomat naiset vapautuivat isän holhouksen alaisuudesta täyttäessään 25-vuotta. (Miehet vapautuivat holhouksen alaisuudesta täyttäessään 21-vuotta...) Ja esimerkiksi mun korvaan tuo kuulostaa ihan sairaalta. Aika paljon ollaan edetty noista ajoista. Sekin jo että naiset saivat äänioikeuden 1906, vaati Suomen Naisyhdistykseltä 22 vuotta työtä. (Lue lisää tasa-arvon virstanpylväitä täältä, oikeesti mielenkiintoinen listaus!)

Ja jos tässä vaiheessa joku kysyy, että no miksei miehillä ole miesten päivää, niin voi mennä itseensä ja miettiä tuota vastausta hetken omassa pienessä mielessään. Mikään ei ärsytä mua niin paljoa, kuin ihmiset, jotka paasaa naistenpäivän epätasa-arvoisuudesta, koska miehillä ei ole miesten päivää. Sanottakoon, että miesten päivä on joka päivä, ja siihen naistenpäivä pyrkiikin, että naistenpäivä olisi joka ikinen päivä. Että me kaikki oltaisiin tasa-arvoisia sukupuoleen katsomatta.


Me tarvitaan enemmän tasa-arvon puolustajia, enemmän Emma Watsoneita ja Beyonceja. Niitä girl bosseja jotka näyttää että me naiset ollaan jumalauta samanarvoisia ja yhtä kykeneviä mihin vain, mihin miehetkin. Kukaan ei voi kertoa meille miten meidän tulee käyttäytyä, pukeutua, olla siveellisiä, eikä kukaan voi meitä alentaa.

Mä sanon ihan suoraan olevani feministi. Niin rumasti kuin se jonkun korvaan saattaa kalskahtaa, niin silti mä olen. Mä puolustan naisten oikeuksia, ja tuun tekemään töitä sen eteen omalla tahollani, että joku päivä edes Suomessa vallitsisi tasa-arvo. Tila, jossa me kaikki ollaan yhdenvertaisia ihmisiä sukupuoleen katsomatta. Jolloin meitä ketään ei lokeroitaisi mihinkään, kaikki saisi samasta työstä saman verran palkkaa, ja olisi yhtä kyvykäs kenen tahansa silmissä.

Aion tehdä tässä elämässä kahta kauheammin duunia mun unelmien eteen, hakeutua miesvaltaiselle alalle, ja olla siinä paras. Aion menestyä mun työssä ja näyttää mun älykkyyden ja kykenevyyden yksilönä. Jokaiselle ihmiselle joka tulee vastaan ja sanoo mulle, että sä et jaksa, pysty, osaa, kykene niin sanon että kyllä mä pystyn. Ja mä toivon et näin te muutkin teette.

Naistenpäivä on hyvä asia. Meidän tulee muistaa menneet, ja myös muistaa että vielä on työtä tehtävänä. Mä en halua naistenpäivänä kukkia tai suklaata, voin ostaa ne itse jos siltä tuntuu. Mä haluan naistenpäivänä 'lahjaksi' keskustelua ja töitä tasa-arvon eteen.

Hyvää naistenpäivää te kaikki kykenevät, vahvat naiset!
24 kommenttia on "Naistenpäivänä"
 1. Nyt oli aivan mahtava postaus, jotenkin tosi voimaannuttava! Kirjoitat niin upeasti ja jämäkästi, oot niin vahva <3 Feministi-sanan ei todellakaan pitäisi kuulostaa pahalta. Senhän tarkoitus ei ole polkea miehiä alas, vaan ajaa juurikin sitä sukupuolten välistä tasa-arvoa. Toivottavasti joku kaunis päivä me kaikki oltaisiin täysin tasa-arvoisia.

  http://mahdollisestiehka.blogspot.fi/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, ihana kuulla Sini! Sitä voimaannuttamista tässä hainkin! :-) Feministi sanassa ei oo mun korvaan mitään negatiivista, eikä pitäis kenenkään muunkaan korvaan olla! :-) Ihanaa naistenpäivää sulle, ja kun me jaksetaan tehdä töitä sen eteen niin vielä joku päivä me kaikki ollaan tasa-arvoisia <3

   Poista
 2. Suomessa vallitsee tasa-arvo. Palkkaeroista paasaajat eivät yleensä tiedä aiheesta muualta kuin lehtien raflaavista uutisista. Mies ja nainen saavat täysin saman palkan samasta työstä, se määräytyy työtuntien mukaan. Naiset yleensä hakeutuvat töihin, joiden palkkataso on alempi kuin "miesvaltaisilla" aloilla, ja se on täysin oma syy. Mikäli palkkaeroja lähdetään keinotekoisesti korottamaan, perinteinen kapitalistisen palkan määräytymisen poistaminen on todella väärin koko yhteiskunnalle. Mieti tätä itse, jos naiset ovat oikeasti halvempaa työvoimaa firmoille, niin miksi jokainen firma ei vain suoraan palkkaisi pelkkiä naisia töihin? Naisen euro on yksi euro.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei! Mielenkiintoista kuulla sinun mielipiteesi asiaan. Itse en ole samaa mieltä kanssasi, että Suomessa vallitsisi tasa-arvo. Olen myös ottanut selvää palkkaeroista, jotka eivät ole myytti ja tutkimusten mukaan, vielä nykypäivänäkin miehet ja naiset saavat eri suuruista palkkaa, samalta alalta ja samasta työstä. Jos palkkaerot olisi tosiaan ensimmäisenä maailmassa saatu kuriin täällä Suomessa, olisi asiasta saattanut olla vähän isompi meteli.

   On totta, että naiset hakeutuu helpommin aloille, joilla palkkaus on kehnompi. Tämä ei kuitenkaan tee kyseisestä työstä yhtään vähempi arvoisempaa. Ja tämän takia meidän tulisi tehdä töitä sen eteen, että nämä naisvaltaiset, pienipalkkaiset alat saataisiin suurempaan arvostukseen. Naiset on kuitenkin ollut jo aika kauan Suomessa koulutetumpia kuin miehet, mutta epätasa-arvoiset vanhempain vapaat eivät mahdollista naisten urien etenemisiä niin hyvin kuin miesten. Tähän tulee tehdä muutos. Askel kerrallaan kohti tasa-arvoisempaa työelämää!

   Kiitos paljon kommentistasi!

   Poista
 3. Ei lisättävää! Loistava postaus! <3 ihan kun oisit pukenut mun ajatuksia sanoiksi :) upeita kuvia tässä postauksessa ♡

  http://anskisss.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon Anniina <3 Tää teksti tuli jo niin automaattisesti kun kirjoittelin haha! :-)

   Poista
 4. Tässä oli paljon hyvää asiaa! :) Miestenpäivä muuten _on_ olemassa, se on 19.11. Tiedä sitten, miksei siitä puhuta niin paljon.

  Itse en osaa sanoa itseäni feministiksi, koska jostain syystä en osaa mennä minkään ismin taakse ja tulee vaan mieleen miesviha :P (Tällä en todellakaan tarkoita sua, ja tiedän että suuri enemmistö muistakin feministeistä on fiksuja ja järkeviä.) Tasa-arvoa kannatan silti viimeiseen asti, ja pyrin toimimaan niin, että tasa-arvo maailmassa lisääntyisi.

  Ja tosiaan, mun mielestä sun ajatukset on todella hyviä! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla! Ja joo, niinpäs onkin. En muistanutkaan että se on ihan kansainvälinen päivä. Noh, ei takerruta nyt siihen.. :-D

   Feministisyydellä ei ole mun mielestä mitään tekemistä miesvihan tai miesten syrjinnän kanssa, ja musta olisi hienoa jos kaikki kutsuisi itseään feministeiksi ilman pelkoa mistään leimaantumisesta. Feministisyys on tietenkin naisten oikeuksia ajava liike, mutta ei naisten oikeudet ole mitenkään miehiltä pois! :-) Tasa-arvo on asia, mitä juuri feministisyydellä ajetaan.

   Ihana kuulla, kiitos <3

   Poista
 5. On kyllä ärsyttävää et vaikka asiat on muuttunu nii silti naisia ei kohdella hirveen eri tavalla kuin esim. 50 vuotta sitten. Sana feministi sanotaan loukkauksena, vaikka se kuvastaakin henkilöä joka ajaa oikeuksia kaikille. Ei siis vain naisille, vaan ihan jokaiselle. Kaikkia pitäisi kohdella samalla tavalla.
  Ite sain kuulla naistenpäivästä ekan kerran lukio ykkösellä. Meillä ei koskaan juhlistettu sitä. Tätä päivää ei ollut edes olemassa. Lukiossa naistenpäivänä tytöille jaettiin ruusuja.
  Tää oli ihanasti kirjotettu teksti. Hyvää naistenpäivää ihana♥

  http://paula-beautyqueen.blogspot.fi/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nimenomaan! Sinäpä sen sanoit. Sen takia meidän tulee vieläkin tehdä duunia sen eteen, että joku päivä asiat olisi vielä paremmin! Hauskaa, että olet kuullut naistenpäivästä vasta noin myöhään, mutta eihän tämä niin sanotusti kuitenkaan mikään suuri merkkipäivä ole, mutta olen kyllä itse tyytyväinen että tää päivä on olemassa.
   Kiitos Paula hirmuisesti, ihanaa naistenpäivää sullekin <3

   Poista
 6. Hienosti oot kirjottanut tärkeitä asioita tähän 💗

  https://millatt.blogspot.fi/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon, kiva kuulla Milla! <3

   Poista
 7. Sun blogissa on kyllä aina tosi mielenkiintoisia ja pintaa syvemmältä tulevia tekstejä. Tästäkin näkee, että oot nähnyt paljon vaivaa! Hyvää naistenpäivää sullekin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei kiitos paljon! Ja kiva kuulla että nää on sun mieleen! Ihanaa naistenpäivää! :-)

   Poista
 8. Ihan äärettömän hyvä postaus!♥ Kiitos tästä Ninni ja ihanaa naistenpäivää vähän näin myöhässä :')

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiva kuulla! :-) Kiitos Jenna ja sitä samaa sullekin haha <3

   Poista
 9. Ensinnäkin, ihan mielettömän hyvin kirjoitettu teksti, puhut niin asiaa!! :) Toisekseen, aivan hirmu kiva asu, ihanasti sopii kaikki yhteen ja sun hiuskiinkin! :)

  Oon vähän myöhässä toivottamaan hyvää naistenpäivää, mutta kivaa loppuviikkoa sulle! :)

  http://kiiainnanmaa.blogspot.fi/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon Kiia! :-) Kiva et asukin on mieleen, ihanaa loppuviikkoa sullekin <3

   Poista
 10. Täyttä asiaa koko teksti ja hyvin kirjoitettu <3

  ps. noi hiukset on i-ha-nat!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :-) Mukava kuulla että sielläkin ollaan samaa mieltä! <3

   Poista
 11. siis olen sanaton tälläsiä ihmisiä lisää!!!

  VastaaPoista